Kreta expectation vs reality

Zo snel kan een week gaan. Op het moment dat ik dit schrijf zit ik alweer in het vliegtuig onderweg terug naar Nederland. Nu is het wel een goed moment om terug te kijken naar mijn vakantie op kreta. 

Heel eerlijk wist ik niet echt wat ik moest verwachtingen van kreta. Dit omdat ik niet zoveel research had gedaan. Griekenland leek mij altijd heel erg leuk door de mooie natuur. En wat is het mooi!

Deze week verbleef ik met mijn ouders aan de noordkust van het eiland. Veel stranden waren smal en vaak met kiezels. Vanuit ons appartement hadden we perfect uitzicht op de zee en op het gebergte. Tijdens de jeepsafari gingen we door dit gebergte naar de zuidkust. Ik keek mijn ogen uit! Af en toe kwamen we door een klein, afgelegen dorpje. De mensen in die dorpjes waren heel vriendelijk en zwaaide vaak. Hoe dichter we bij de zuidkust kwamen hoe droger het landschap werd.

De natuur van kreta is over het algemeen prachtig, het is alleen jammer dat de natuur zo vervuilt wordt door de mensen.

Het is mooi om te zien wanneer je bijvoorbeeld door de supermarkt of de markt loopt dat er bijna nooit plastic om de groente en het fruit zit. Het is alleen jammer dat de mensen daar geen boodschappentas meeneemt en vervolgens alles in plastic tasjes wordt gedaan, en deze vervolgens op straat terecht komen.

Iets dat mij niet alleen nu in Kreta maar ook in verschillende andere vakantie landen opvalt is dat plastic flessen niet worden gerecycled. Bij ons in nederland zit er statiegeld op de flessen dus is het normaal om deze in te leveren. Omdat het water in het buitenland vaak niet zo lekker is drinken we water uit plastic flessen. Je kunt je voorstellen dat er in een week heel wat doorheen gaan dus. En moet je voorstellen hoeveel er worden gebruikt in een stad, of in het hele land. Al deze flessen worden gewoon bij het afval of op straat gegooid, simpelweg omdat er geen andere mogelijkheid is.

Supermarkten zoals wij die in nederland kennen zijn op kreta amper te vinden. Ze ogen een stuk kleiner en hebben meer personeel. Naja, eigenlijk meer gevarieerd personeel. Zo staat er zelfs een vrouw bij de weegschaal om je groente en fruit af te wegen. Ook in de bus staat loopt er iemand rond waar je je kaartje bij betaald en die deze vervolgens voor je uitprint. 

Griekenland loopt erg achter vergeleken met andere landen uit de Europese unie. Ze werken gewoon nog op de oude, niet efficiënte manier. Dit haalt overigens niet het feit weg dat het een hartstikke mooi en leuk vakantie land is 🙂

XOXO Kiki

Author:

Geef een reactie