De beste leraar van Nederland

Afgelopen weekend was ik aanwezig op de herfst ALV van het LAKS. 2 dagen vergaderen in Amsterdam-Oost en een overnachting. 2 dagen met onwijs toffe scholieren uit heel het land. Wat heb ik in deze dagen veel geleerd! Vooral de gastspreker van zondag avond heeft veel indruk op mij achtergelaten.

Na een volle dag vergaderen kwam iedereen om acht uur weer samen in de vergaderruimte. Volgens mij waren we met bijna honderd man. We kwamen weer bij elkaar omdat er een gastspreker kwam. Niemand wist waarom en wat hij ging vertellen. Meneer Aghzanay kreeg het woord. Docent Engels en vorig jaar verkozen tot leraar van het jaar. Ismael begon met wat grapjes. Iedereen werd actief en had zijn aandacht.

Het gesprek begon over vooroordelen. De manier waarop wij naar vreemde kijken en hoe wij meteen oordelen op uiterlijk. We kwamen tot de conclusie dat social media hier een grote rol in speelt. Door het nieuws en alles wat wij op internet zien wordt het oordeel al voor ons gemaakt. We geloven het. We gaan niet meer met mensen in gesprek om te kijken of dit oordeel echt klopt.

Wat nou als we wat vaker met elkaar in gesprek gaan? Dan zou Nederland een stukje mooier worden. Iedereen heeft een eigen verhaal. Als ik meneer Aghzanay gewoon op straat was tegen gekomen had ik eerlijk gezegd nooit gedacht wat voor wijsheid en liefde er in hem zit. Gewoon, iemand zou ik denken. Iemand waar ik gewoon voorbij zou lopen.

De kracht van het gesprek zat hem in de kwetsbaarheid en de interactie. Ook al zaten we met vele in de zaal, toch kan ik voor iedereen zeggen dat hij/zij zich persoonlijk betrokken voelde bij het gesprek. Er was zo’n klik dat het gesprek op een gegeven moment ging over exposen, pesten en jezelf zijn.

Wat ik van meneer Aghzanay heb meegekregen is dat we elkaar wat vaker moeten begroeten. Dat we elkaar moeten respecteren. En het aller belangrijkste, dat we allemaal een mens zijn.

XOXO Kiki

Author:

Geef een reactie