De makkelijkste manier om de wereld te helpen

Als je mij een beetje kent weet je dat ik erg veel bezig ben met mijn toekomst. Wat wil ik later doen? Hoe ga ik dit bereiken? Mijn persoonlijke toekomst ziet er vrij rooskleurig uit. Maar zo zie ik dit niet voor me. Ik heb eigenlijk best wel veel angst voor de toekomst.

Klimaatverandering is de laatste tijd zoveel in het nieuws. Dat is voor een rede. Zelf merk ik dat er aan dit onderwerp een negatief label hangt. Een label dat mensen niet interesseert en vaak een beetje afschrikt. Dit is iets waar ik me zorgen over maak, want wij zijn de laatste generatie die dit probleem nog kunnen oplossen. Wij zijn de laatste generatie die er voor kunnen zorgen dat klimaatverandering nog terug te draaien is. Er zijn nog te weinig mensen die deze verantwoordelijkheid voelen en dus actie ondernemen. Laat dit onderwerp je alsjeblieft niet afschrikken! Ik vraag je om dit artikel te lezen, iets nieuws te leren, en daarna zelf te kijken wat je ermee doet.

Onze aarde wordt warmer dat is een feit. Het klinkt zo onschuldig maar dat is het zeker niet. Nu al sterven er dagelijks ontzettend veel diersoorten uit. De natuur wordt zo aangetast. Zo beschadigd. Vele mensen beseffen niet dat wij ons thuis letterlijk aan het vernielen zijn.

Voortaan leven we in een consumptie maatschappij. We kopen en gebruiken dagelijks. Voortaan maken we bijna niets meer zelf. Iedereen in deze maatschappij is een factor dat dit systeem in werking houdt. Ik merk dat mensen niet realiseren wat voor kracht je daardoor hebt.

Het is niet lastig om iets goeds te doen voor de wereld. De truc ligt hem gewoon in het bewuster consumeren. Dit betekend bijvoorbeeld het minderen in het eten en gebruiken van dierlijke producten. Het is niet voor niets dat er voort zoveel veganisten, vegetariƫrs of mensen die duidelijk minder vlees eten zijn. Kleine aanpassingen doen in je dieet is misschien wel de makkelijkste manier om iets bij te dragen aan het tegen gaan van o.a klimaatverandering. Ik zal je uitleggen waarom.

Het heeft mij een lange tijd geduurd voordat ik echt doorhad hoe de vleesindustrie in elkaar zit en wat mijn impact hier op is. Wil je het begrijpen is het belangrijk dat je het dingen vanuit verschillende perspectieven gaat bekijken.

Wanneer jij een stuk vlees op je bord hebt liggen realiseer je je vaak niet wat er allemaal gebeurd moest worden om dat stuk vlees te krijgen. Het dier wat wij eten heeft gewoon geleefd en dus ook gegeten. De dieren zelf nemen ook niet zoveel ruimte in beslag maar het voedsel dat voor hen geproduceerd moet worden wel. Twee derde van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt als weiland voor grazende dieren of de teelt van veevoer. Je kunt zo al concluderen dat wanneer er minder vlees wordt gegeten, er dus minder dieren hoeven te zijn en er dus minder gewassen voor dieren verbouwd moeten worden. Deze ruimte kunnen we weer gebruiken om meer gewassen voor de mens te produceren zodat iedereen genoeg plantaardige producten heeft om een gebalanceerd dieet te kunnen onderhouden.

Vaak gebruiken mensen het argument dat het toch niet uitmaakt of ze nou wel of niet vlees eten. Het dier is toch al dood, toch? Ja daar heb je gelijk in maar wanneer jij vlees koopt zorgt dat er voor dat er steeds weer meer geproduceerd moet worden. Maar waarom zou jij moeten veranderen wanneer anderen dit ook niet doen. Misschien klinkt het een beetje raar maar ik zie het meestal voor zo voor me. Stel je voor iedere persoon om aarde eet op een dag precies het zelfde als wat jij eet. Wanneer jij er dan voor kiest om bijvoorbeeld vlees of kaas te eten is er ineens zoveel meer land, energie en dierenlevens nodig om aan jou vraag te voldoen dan wanneer jij ervoor kiest om dit niet te eten.

Het doel van dit artikel is echt niet om te zorgen dat je veganist of vegetariƫr wordt. Helemaal niet zelfs. Ik noem mezelf ook niet vegetarisch want ook ik eet weleens een kapsalon. Voeding is een persoonlijke keuze. Ik hoop alleen dat onze keuzes voortaan wat doordachter en bewuster gemaakt kunnen worden. Kies zo bijvoorbeeld wat vaker voor kaas, of nog beter voor pindakaas, op je brood in plaats van worst. Wanneer iedereen een klein beetje meehelpt komen we namelijk al heel ver.

XOXO Kiki

Author:

Geef een reactie